Doorgaan naar content

Onderzoeksopdracht: ‘Redelijke aanpassingen in brede basiszorg en verhoogde zorg’

Elke leerling moet de ondersteuning krijgen die hij of zij verdient. Maar hoever moet een school gaan met betrekking tot redelijke aanpassingen? Wanneer is een iets een redelijke aanpassing? Leerpunt schrijft een onderzoeksopdracht uit omtrent redelijke aanpassingen in het basis- en het secundair onderwijs.  

Deze opdracht richt zich op het in kaart brengen van de beschikbare informatie omtrent redelijke aanpassingen in het basis- en het secundair onderwijs. De verwachte resultaten van deze onderzoeksopdracht zijn onder andere:

  • Een inhoudelijk raamwerk: Een onderzoeksrapport met daarin een heldere vertaalslag van het regelgevende kader waarbinnen onderwijsprofessionals de redelijke aanpassingen toekennen in Vlaanderen, aangevuld met een helder overzicht van wat redelijke aanpassingen zijn (en wat niet) en welke redelijke aanpassingen mogelijk zijn binnen het basis- en secundair onderwijs.

  • Valorisatiematerialen: Materialen die het inhoudelijk raamwerk op een beknopte en behapbare manier vertalen voor de onderwijsprofessionals op de klasvloer.

  • Praktisch kader voor implementatie van redelijke aanpassingen: Een duidelijke roadmap die de procedure m.b.t. het toekennen van redelijke aanpassingen in verschillende onderwijscontexten helder uittekent.

  • Praktijkvoorbeelden aanreiken met betrekking tot een effectieve implementatie van redelijke aanpassingen in verschillende onderwijsniveaus en onderwijscontexten die voldoen aan de kwaliteitscriteria voor praktijkverhalen van Leerpunt

  • Een gestructureerde tussentijdse rapportering eind januari 2026. Hierin wordt de stand van zaken (bv. omtrent voorlopig onderzoeksrapport, prototypes voor voorbeelden) met duiding van de projectvooruitgang, eventuele knelpunten, tussentijdse bevindingen en de verslagen van de tussentijdse afstemming met Leerpunt en de stuurgroep samen met de verder te zetten stappen beschreven.

  • Een uitgewerkte strategie om de onderzoeksresultaten duurzaam beschikbaar te maken en breed te verspreiden.

  • Een gestructureerde schriftelijke eindrapportering van de genomen onderzoekstappen, het raamwerk, de ontwikkelde valorisatiematerialen, uitgeschreven praktijkvoorbeelden, en inclusief verslaggeving van de tussentijdse terugkoppeling naar Leerpunt en de stuurgroepen.

  • Een engagement tot disseminatie van de resultaten op evenementen georganiseerd door Leerpunt na oplevering van het onderzoek.

Voor een volledige beschrijving van de opdracht en de resultaten kan je terecht bij de opdrachtdocumenten via e-Procurement.

Leerpunt is een kenniscentrum dat zich inzet om kennis over effectieve lespraktijken (‘evidence-informed lesgeven’) te verspreiden en leerkrachten en schoolteams te ondersteunen bij keuzes van aanpakken zodat leerlingen naar hun beste vermogen kunnen leren. Binnen project ‘Brede Basiszorg en Verhoogde Zorg’ ligt de focus specifiek op evidence-informed een krachtige leeromgeving creëren zodat alle leerlingen tot leren komen.

Praktische informatie

Uiterste indiendatum: 21 mei 2025 - 12.00 uur

Procedure: vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking via e-Procurement

Informatiesessie: 22 april 2025 - 15.00 uur - Inschrijven via Teams

Vragen?

Vragen kunnen gesteld worden tot uiterlijk 7 kalenderdagen voor de limietdatum voor de ontvangst van de offertes. Vermeld het besteknummer als referentie.

Antwoorden op de vragen worden wekelijks op vrijdag toegevoegd aan een Q&A zolang de procedure loopt.