Doorgaan naar content

Toolkits van EEF

Welke klas- of schoolpraktijk heeft een positief effect op leerprestaties, tegen welke kost en hoe betrouwbaar zijn die resultaten? Dat kan je in één oogopslag zien in deze onderwijstoolkits effectief lesgeven van de Engelse organisatie ‘Education Endowment Foundation’ (EEF) en hertaald door Leerpunt naar de Vlaamse onderwijscontext.

Op deze pagina kan je de toolkits ontdekken, video’s bekijken of een handleiding raadplegen. Scroll naar beneden voor alle content!

Leren & lesgeven in lager en secundair

De Toolkit ‘Leren en lesgeven’ geeft een overzicht van onderwijsonderzoek over 30 thema’s, die het leren bij leerlingen uit het lager en secundair onderwijs kunnen stimuleren.

Leren en ontwikkeling bij kleuters

De Toolkit ‘Leren en ontwikkeling bij kleuters’ geeft een overzicht van onderwijsonderzoek over 9 thema’s, die leren en ontwikkeling bij kleuters kunnen stimuleren.

Wat zijn de EEF-Toolkits en hoe gebruik je ze?

In vijf vragen loodst Souad Boukhatem je naar alles wat je wil weten over de toolkits van de EEF.

Aan de slag met de EEF-Toolkits

Aanvulling van de toolkits

Leerpunt hertaalde de toolkits van de EEF naar de Vlaamse onderwijscontext. Zo werden geen thema’s opgenomen die niet relevant zijn voor de Vlaamse onderwijscontext, of werden termen en formuleringen gebruikt die gangbaar zijn in het Vlaamse onderwijsveld. Een externe kennisinstelling voerde een check uit op deze hertalingen zodat de wetenschappelijke formuleringen correct bleven.

Maar daar blijft het niet bij.

Leerpunt streeft er ook naar deze toolkits aan te vullen met kwaliteitsvolle en relevante (Vlaamse) onderwijsonderzoeken, praktijkverhalen en materialen. Op deze manier wordt de toepasbaarheid in de Vlaamse onderwijscontext maximaal gewaarborgd.

Voor de selectie van verhalen, onderzoeken en materialen of valorisatieprodcuten ontwikkelde Leerpunt kwaliteitscriteria.

Introductie tot de toolkits

Tijdens onze webinarreeks LeerStart 2024 werd een introductie tot de toolkits van EEF gegeven. Deze uitgebreide inleiding legt uit wat de toolkits zijn, hoe je ze kan lezen en ermee kan werken en waarop ze zijn gebaseerd. Ze zijn een gedetailleerde versie van de explainer video hierboven.

Handleiding toolkits

Wat is een toolkit, hoe komt deze tot stand en waar is het op gebaseerd? En hoe gebruik je die toolkits eigenlijk?

Iconen van de toolkits

Om de samenvatting van wetenschappelijk onderzoek in de toolkits in één oogopslag duidelijk te maken wordt gewerkt met drie visuele hulpmiddelen.