Evidence-informed werken binnen je team als directeur
Als directeur heb je een sleutelrol in het creëren van een cultuur waarin wetenschappelijk onderbouwd werken een vanzelfsprekendheid wordt. Een van de grootste frustraties bij leerkrachten is het gebrek aan tijd om hun lespraktijk te verbeteren. Daarom is het essentieel om hier ruimte voor vrij te maken in de agenda’s van leerkrachten.
Dit kan door binnen de lesdagen momenten te voorzien waarop leerkrachten zich kunnen verdiepen in wetenschappelijk onderbouwde aanpakken. Denk aan het inplannen van teamwerkdagen of het vrij roosteren van een uur in de planning. Zo krijgen leerkrachten de kans om klaspraktijken te bespreken, in dialoog te gaan en hun inzichten meteen toe te passen in de klas. Dit draagt bij aan een lerende cultuur binnen het lerarenteam.
Leerpunt kan directies ondersteunen in het stimuleren van evidence-informed werken en het gebruik van de EEF-Toolkits. Door beslissingen niet louter op intuïtie te baseren, maar ook op wetenschappelijk onderzoek, kunnen scholen sterker onderbouwde keuzes maken. Het is belangrijk dat leerkrachten gestimuleerd worden tot kritische zelfreflectie en dat vernieuwende praktijkvoorbeelden gedeeld worden. Dit kan door leerkrachten die nieuwe methodes hebben uitgetest, zelf aan het woord te laten op personeelsvergaderingen en pedagogische studiedagen. Op die manier wordt gedeeld leiderschap versterkt en leren collega’s van elkaar.
Meer weten? Kris Van den Stockt en Kristien Druyts leggen in onderstaande video uit hoe je als directeur evidence-informed werken binnen je team kan stimuleren.