Leerpunt en een internationale delegatie van kennisbrokers, experten en lokale overheden worden officieel ontvangen op het stadhuis in Gent door Evita Willaert, Schepen van Onderwijs, Opvoeding, Jeugd, Gezin en Outreachend Werk. Leerpunt is de host van een driedaagse workshop met de leden van EEN, het Evidence for Education Network, en verwelkomt een 70-tal gasten uit 27 organisaties gebaseerd overal ter wereld, waaronder Nieuw-Zeeland, Jordanië, India, Kameroen, Spanje en Polen.
Het centrale thema van deze EEN-bijeenkomst is ‘Unlocking evidence: from access to use’. Tijdens verschillende workshops op 12, 13 en 14 mei 2025 in Gent zal worden gewerkt aan ideeën en strategieën voor kennismobilisatie. Met andere woorden: hoe kunnen de resultaten uit onderwijsonderzoek in klassen terecht komen én effectief door onderwijsprofessionals ingezet worden, om op die manier de onderwijskwaliteit te verbeteren?
Via lezingen van onder meer Stefaan Hermans, directeur-generaal voor Onderwijs, Jeugd, Sport en Cultuur bij de Europese Commissie, prof dr. Kristin Van Lommel (UAntwerpen) en Ruth Stewart, directeur Alliance for Living Evidence worden de aanwezigen geïnspireerd over wat mogelijk is om evidentie in onderwijs te communiceren, dissemineren en activeren.
Tussen deze lezingen door, worden de aanwezigen aan het werk gezet in rondetafelsessies om inzichten en ervaringen te delen en tot strategieën te komen voor effectief gebruik van evidentie. Daarnaast delen Vlaamse leerkrachten en schoolleiders hun ervaringen over het gebruik van onderwijsonderzoek in hun didactisch handelen en laten zo de stem van praktijkexperts aan het woord. Een reflectie-oefening sluit de driedaagse af.
Een ontvangst op het Gentse stadhuis is een mooie opportuniteit tot waardering van het werk dat deze organisaties in eigen land of regio verzetten.
Evita Willaert, Gentse Schepen van Onderwijs: “Deze workshop wil bruggen bouwen tussen onderzoek over onderwijs en de dagelijkse praktijk in de klas. Als Schepen van Onderwijs vind ik het fantastisch dat mensen met kennis van wat werkt in onderwijs van over de hele wereld in onze stad met elkaar in gesprek gaan en samen werken aan kwaliteitsvol onderwijs voor elk kind.”
Chris Paterson, co-CEO van de Education Endowment Foundation (secretariaat van de EEN: "Het is geweldig dat zoveel organisaties samenkomen met een gemeenschappelijk doel: het verbeteren van het gebruik van evidentie in het onderwijs. Deze vorm van samenwerking en gedeeld leren is cruciaal om beter te begrijpen hoe we onderwijsonderzoek van theorie naar zinvolle veranderingen in de onderwijspraktijk kunnen brengen.”
Pedro De Bruyckere, algemeen directeur van Leerpunt: “Weten wat werkt in onderwijspraktijk is één ding, het omzetten naar gerichte en effectieve actie is nog iets anders. Daarom hebben we dit ook de focus gemaakt van deze EEN-workshop. De diverse perspectieven van de aanwezigen kunnen onze eigen kijk en aanpak verrijken. Tegelijk verliezen we het standpunt van de onderwijsexperten uit de klas niet uit het oog: verschillende leerkrachten getuigen over hun ervaringen met het inzetten van wat werkt vanuit onze projecten.”
De EEN-workshop 2025 wordt georganiseerd door Leerpunt in nauwe samenwerking met de Engelse collega’s van de Education Endowment Foundation (EEF) en het Vlaams Departement Onderwijs en Vorming. EEN maakt gebruik van een rotatiesysteem: elk jaar wordt een andere organisatie aangeduid als host.