Doorgaan naar content

LeerSTART - dag 2 - Zelfregulerend leren en metacognitie

Wat is LeerSTART?

Een inspirerende start van het nieuwe schooljaar!

Op twee voormiddagen in augustus organiseert Leerpunt een reeks webinars. Elke dag start met een introductie van Leerpunt, en de werking van de EEF-Toolkits. Daarna worden sessies ingericht over één thema uit de EEF-Toolkit.

Op dinsdag 27 augustus 2024 focussen we op zelfregulerend leren en metacognitie.

LeerSTART thema 2: Zelfregulerend leren en metacognitie

Zelf het leren in handen nemen en kunnen plannen zijn belangrijke voorwaarden om tot leren te komen. Ook voor dit zelfregulerend leren is meer en meer aandacht in het onderwijs. Maar hoe doe je dat effectief en efficiënt? Onder andere door de onderbouwde strategieën en technieken te gebruiken om zelfregulerend leren te stimuleren. Bij kleuters ligt de focus meer op zelfregulatie en sociaal-emotioneel leren: emoties kunnen benoemen en zelf leren aanvoelen waar de grens ligt.

Je kan kiezen welk webinar je volgt, of je inschrijft voor een reeks of één specifieke sessie. Inschrijven kan vanaf 19/08/2024 via de linken op deze pagina.

Praktische informatie

9.00 – 9.50u: Introductie Leerpunt: wie zijn we en wat doen we?

10.00 – 10.50u: Hoe werk je met de Toolkit?

11.00 – 12.30u: In parallelle sessies lichten schoolteams hun praktijkverhaal toe. Als deelnemer kan je kiezen bij welk onderwijsniveau je aansluit.

In een overkoepelende sessie koppelt onderzoeker Jeltsen Peeters de praktijkverhalen aan de wetenschappelijke onderbouwing en de EEF-Toolkit.

Daarna kan je in gesprek gaan met de deelnemende scholen, vragen stellen en dieper ingaan op hun proces, keuzes, hindernissen en successen.

Save the date!

Al dit lekkers wordt aan jou gepresenteerd op dinsdag 27 augustus 2024.

Inschrijven voor één of meerdere webinars kan vanaf 19 augustus 2024. Achteraf worden opnames online geplaatst (zonder vraaggesprek).

Last van zomervergeetstress?

Geen probleem, Leerpunt zorgt voor jou! Laat je naam en mailadres achter via dit formulier en ontvang als eerste de links om je te registreren voor een of meerdere webinars.  

Gerelateerde inhoud

Hoe een examenplanning metacognitieve vaardigheden versterkt

Overheidsopdracht: Hertalen van EEF-leidraden naar de Vlaamse onderwijscontext

Overheidsopdracht: nieuwe leidraden 'Werken met ouders' en 'Metacognitie en zelfregulerend leren'