Doorgaan naar content

Updates

Nieuwe opdracht voor Leerpunt: aanstelling nieuw expertisecentrum ‘Inspiratiescholen’

Kenniscentrum Leerpunt krijgt van de Vlaamse regering het vertrouwen om een nieuw expertisecentrum binnen het project ‘Inspiratiescholen’ aan te stellen. Deze opdracht komt met een bijkomende subsidie van maximaal 9,3 miljoen euro, een bedrag dat integraal bedoeld is voor het aanduiden van, het verslag uitbrengen over en de werking van het expertisecentrum. Deze opdracht loopt tot en met 31 augustus 2030.

Project ‘Inspiratiescholen’ is een onderdeel van de conceptnota ‘‘Professionalisering in het kader van de nieuwe minimumdoelen voor het basisonderwijs’.

Voor Leerpunt sluit deze opdracht aan bij haar doelstelling om leraren(teams) te versterken in hun kerntaak via wetenschappelijke inzichten over effectief leren en effectief professionaliseren.

Hoe versterkt Leerpunt inzichten bij leraren?

Leerpunt brengt deze onderbouwde inzichten al op verschillende manieren naar het onderwijsveld. Zo worden projecten gefinancierd die evidence-informed werken ondersteunen in scholen, zijn er de hertaalde Toolkits als bronmateriaal en leidraden die leraren met aanbevelingen onderbouwd op weg zetten. Momenteel wordt gewerkt aan het ontsluiten van materialen zoals posters, kenniskaartjes en video’s die het evidence-informed werken verder zullen stimuleren.

Ook met de oprichting van dit expertisecentrum ‘Inspiratiescholen’ zal Leerpunt een cruciale rol spelen in het toegankelijk maken en implementeren van deze inzichten in de onderwijspraktijk, met de bedoeling bij te dragen aan een hogere kwaliteit van onderwijs voor alle leerlingen in Vlaanderen.

Rol van het expertisecentrum

Het expertisecentrum zal instaan voor de brede professionalisering en de begeleiding van inspiratiescholen in functie van de implementatie van nieuwe minimumdoelen basisonderwijs, effectieve didactiek en leerondersteunende vaardigheden.

Verder adviseert het expertisecentrum samen met de onderwijsverstrekkers welke scholen kunnen worden aangeduid als inspiratieschool. Dit zal jaarlijks worden geëvalueerd en indien nodig aangepast.

Het expertisecentrum moet uit minimaal twee verschillende hoger onderwijsinstellingen bestaan. Welke instellingen de taak van dit nieuw expertisecentrum zullen opnemen, wordt bepaald via een overheidsopdracht. Kennisgeving van publicatie van de opdracht gebeurt via e-procurement en de nieuwsbrief en de sociale media van Leerpunt.

Gerelateerde inhoud

17 projecten stimuleren evidence-informed werken in onze scholen

7 projecten krijgen financiering voor het ontwikkelen van valorisatieproducten

Gedrag aanpakken in de klas: wat zegt de wetenschap?

41 scholen uit 13 projecten gaan onderbouwd aan de slag om onderwijs te verbeteren in 2025-2026

Leidraad Wetenschappen in het secundair onderwijs

Toolkit-reflectiekaarten: gespreksstarters op basis van onderwijsevidentie