Doorgaan naar content

LeerSTART - dag 1 - Lezen en beginnende geletterdheid

Wat is LeerSTART?

Een inspirerende start van het nieuwe schooljaar!

Op twee voormiddagen in augustus organiseert Leerpunt een reeks webinars. Elke dag start met een introductie van Leerpunt, en de werking van de EEF-Toolkits. Daarna worden sessies ingericht over één thema uit de EEF-Toolkit.

Op maandag 26 augustus 2024 focussen we op lezen en beginnende geletterdheid.

Je kan kiezen welk webinar je volgt, of je inschrijft voor een reeks of één specifieke sessie. Inschrijven kan vanaf 19/08/2024 via de linken op deze pagina.

LeerSTART dag 1: Lezen en beginnende geletterdheid

Lezen is de basis van alle leren. De aandacht voor lezen in het onderwijs is dan ook terecht groot. Maar ‘gewoon’ wat extra lezen of meer leesopdrachten geven, heeft niet altijd het gewenst effect.

Voor een leerkracht is de tijd schaars en de energie niet oneindig. Wat je doet, moet impact hebben.

Kiezen voor onderbouwde strategieën en aanpakken om te (leren) lezen, maakt dat jouw tijd en energie efficiënt wordt ingezet.

Praktische info

9.00 – 9.50u: Introductie Leerpunt: wie zijn we en wat doen we?

10.00 – 10.50u: Hoe werk je met de Toolkit?

11.00 – 12.30u: In parallelle sessies lichten schoolteams hun verhaal over lezen en beginnende geletterdheid toe. Als deelnemer kan je kiezen bij welk onderwijsniveau je aansluit.

In een overkoepelende sessie koppelt hoogleraar taalkunde Kris Van den Branden (KULeuven) de praktijkverhalen aan de wetenschappelijke onderbouwing en de EEF-Toolkit.

Daarna kan je in gesprek gaan met de deelnemende scholen, vragen stellen en dieper ingaan op hun proces, keuzes, hindernissen en successen.

Save the date!

Al dit lekkers wordt aan jou gepresenteerd op maandag 26 augustus 2024.

Inschrijven voor één of meerdere webinars kan vanaf 19 augustus 2024. Achteraf worden opnames online geplaatst (zonder het vraaggesprek).

Last van zomervergeetstress?

Geen probleem, Leerpunt zorgt voor jou! Laat je naam en mailadres achter via dit formulier en ontvang als eerste de links om je te registreren voor een of meerdere webinars.  

Gerelateerde inhoud

Metacognitie & zelfregulerend leren ('leren leren')

Hoe een examenplanning metacognitieve vaardigheden versterkt