Leerpunt krijgt van de Vlaamse Regering twee nieuwe strategische opdrachten in het kader van kwaliteitsvol onderwijs. Er zullen onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde kwaliteits- en toetsingskaders worden ontwikkeld en vervolgens toegepast: een voor leermiddelen en een voor professionalisering. Daarmee versterkt Leerpunt haar sleutelrol in het verbeteren van de onderwijskwaliteit in Vlaanderen.
Onafhankelijk kenniscentrum Leerpunt heeft als doel evidence-informed werken in het Vlaamse onderwijs te stimuleren en zo leerkrachten te ondersteunen in het maken van keuzes die leren bij leerlingen bevorderen. Leerpunt baseert zich hiervoor op wetenschappelijke inzichten.
Kwaliteitslabel voor leermiddelen
Veel scholen en leerkrachten ervaren vandaag een overaanbod aan leermiddelen (zoals handboeken, digitale leertrajecten, e.d.) zonder duidelijk zicht op de kwaliteit ervan. Leerpunt zal een kwaliteits- en toetsingskader ontwikkelen om de kwaliteit van de leermiddelen te checken, en dit zowel voor papieren als digitale leermiddelen.
Wat opgegeven wordt voor screening en voldoet aan de uitgewerkte criteria, krijgt een keurmerk als kwaliteitslabel. Zo kunnen leraren er zeker van zijn dat deze leermiddelen gestoeld zijn op principes van effectieve didactiek en methodes en overeenstemmen met de Vlaamse onderwijsdoelen.
Kwaliteitslabel voor professionalisering
Ook het professionaliseringsaanbod voor leraren en schoolteams is erg divers en kent kwaliteitsverschillen. Leerpunt zal een onafhankelijk kader ontwikkelen om na te gaan welke professionaliseringsinitiatieven het lesgeven en het leren bij leerlingen versterken. Initiatieven die worden opgegeven en aan de kwaliteitscriteria voldoen, krijgen het kwaliteitslabel. Zo krijgen scholen meer houvast bij het kiezen van zinvolle professionalisering, en wordt deze effectiever ondersteund.
Deze kwaliteitscheck zal de onderwijskwaliteit verbeteren en daar draagt Leerpunt graag toe bij
Start in 2025
Beide trajecten worden nog in 2025 opgestart en uitgerold in verschillende fasen. In eerste instantie ligt de focus op het kleuter- en lager onderwijs en de vakken Nederlands en wiskunde. Leerpunt zal samenwerken met leerkrachten, pedagogische begeleidingsdiensten, lerarenopleidingen en externe experts om tot gedragen en werkbare kaders te komen. Ook transparantie, onafhankelijkheid en ondersteuning van aanbieders staan centraal in de aanpak.
Met deze nieuwe opdrachten beoogt de Vlaamse Regering de versterking van het onderwijs op twee cruciale hefbomen: wat en hoe leerlingen leren, en hoe leerkrachten en teams zich blijven ontwikkelen.
Zuhal Demir, Vlaams minister van Onderwijs: ‘Leerpunt speelt voor ons een centrale rol in het terug opkrikken van de onderwijskwaliteit. We rekenen op hun keurmerken om de juiste leermiddelen te selecteren voor de leerlingen. En om leraren het best denkbare bijscholingstraject te laten volgen. We rekenen erop dat Leerpunt die verantwoordelijkheid nu waarmaakt.”
“Leerpunt engageert zich ten volle om deze verantwoordelijkheid op een onderbouwde en transparante manier op te nemen. We kijken er naar uit om met alle betrokkenen tot een helder toetsings- en kwaliteitskader te komen om materialen en professionaliseringsinitiatieven te checken en zo de algehele onderwijskwaliteit te versterken”, aldus Pedro De Bruyckere, algemeen directeur van Leerpunt.
Lees het volledige persbericht hier: