Hoe geef je taalonderwijs op een manier die betekenisvol is én werkt voor je leerlingen? Dat is de hoofdvraag bij de hertalingsopdracht van de NRO-leidraden ‘Betekenisvol en functioneel taalonderwijs’ naar de Vlaamse onderwijscontext.
Leerpunt heeft als doel de onderwijspraktijk te versterken via wetenschappelijke inzichten. Dat gebeurt onder meer door het hertalen van bestaande NRO-leidraden, die de meest kwalitatieve onderzoeksevidentie samenvatten over thema's met betrekking tot onderwijs en leren. Het resultaat bestaat uit praktische aanbevelingen voor leraren en onderwijsprofessionals.
Deze overheidsopdracht is opgesplitst in twee percelen:
Hertaling van de NRO-leidraad: ‘Betekenisvol en functioneel taalonderwijs in groep 1-2’
Hertaling van de NRO-leidraad: ‘Betekenisvol en functioneel taalonderwijs in groep 3-8’
Deze groepen staan gelijk aan respectievelijk het Vlaamse kleuter- en lager onderwijs.
Wordt onder meer verwacht per leidraad:
Een leidraad: een hertaling van de oorspronkelijke NRO-leidraad, gecontextualiseerd binnen het Vlaamse onderwijs en toegankelijk geschreven.
Een poster: de poster bevat de vertaalde en hertaalde aanbevelingen
De vormgeving van de leidraad en poster wordt, in samenwerking met de inschrijver, door Leerpunt opgenomen en dient dus niet meegenomen te worden in de offerte.
Nieuw ontwikkeld ondersteunend materiaal: evidence-informed materiaal dat praktijkgericht, doelgericht en concreet is (bv. handvatten bij aanbevelingen, mogelijk aansluitend valorisatiemateriaal uit eerder onderzoek, ondersteunende Vlaamse praktijkverhalen). Dit materiaal is praktijkgericht en gericht aan onderwijsprofessionals.
Webinars: één inleidend webinar omtrent de nieuw ontworpen leidraad en één nazorgmoment (6 maanden na oplevering), met mogelijkheid tot aanpassing van de materialen op basis van de verkregen feedback.
Tussentijdse rapportering: een eerste tussentijdse draftversie van de leidraad, uitgeschreven in Word, en een one-pager met de gevolgde onderzoeksstappen tot dusver. Suggesties en feedback op de draftversie moeten worden meegenomen en verwerkt.
Eindrapportering: dit gestructureerde schriftelijke rapport bevat de genomen onderzoeksstappen bij het opstellen van de leidraad.
Voor een volledige beschrijving van de opdracht en de resultaten kan je terecht bij de opdrachtdocumenten via e-Procurement.
Praktische informatie
Uiterste indiendatum: 10 juni 2025 - 12.00 uur
Procedure: vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking via e-Procurement
Informatiesessie: 8 mei 2025 - 12.00 uur - Inschrijven via Teams
Vragen?
Op deze FAQ-pagina vind je alvast de meeste gestelde vragen over het inschrijven op en uitvoeren van overheidsopdrachten van Leerpunt.
Voor inlichtingen m.b.t. de procedure kan je terecht bij Astrid Dhaenens (Financieel coördinator) via astrid.dhaenens@leerpunt.be.
Voor inhoudelijke inlichtingen kan je terecht bij Emmelien Merchie (wetenschappelijk medewerker) via emmelien.merchie@leerpunt.be.
Vragen kunnen gesteld worden tot uiterlijk 7 kalenderdagen voor de limietdatum voor de ontvangst van de offertes. Vermeld het besteknummer als referentie.
Antwoorden op de vragen worden wekelijks op vrijdag toegevoegd aan een Q&A zolang de procedure loopt.
Download de nodige documenten hier
De presentatie en de Q&A (‘vraag en antwoord’) van de infosessie kan je hier na afloop downloaden.
Tot 7 kalenderdagen voor de deadline kunnen vragen worden ingestuurd op de bovenstaande adressen. Wekelijks komt hiervan een update online, tenzij er geen nieuwe vragen gesteld werden.
-
presentatie-overheidsopdrachten-hertaling-eef-en-nro-250508
-
q&a-overheidsopdrachten-hertaling-leidraden-eef-en-nro-250508